duminică, 1 iunie 2008

eurespir

Realitati

 1. In fiecare zi mai mult de 3000 de adolescenti din SUA fumeaza prima lor tigara si astfel fac primul lor pas pentru a deveni un fumator regulat. O treime dintre acestia vor muri datorita bolilor provocate de fumat.
 2. 40% dintre adolescentii care fumeaza regulat au incercat cel putin o data sa renunte.
 3. Fumatul este o boala a copiilor. 89% dintre oamenii care incearca pentru prima data o tigara o incearca pina la varsta de 18 ani.
 4. 90% dintre noii fumatori sunt copii si adolescenti. Acesti noi fumatori ii inlocuiesc pe cei care s-au lasat sau au murit prematur din cauza bolilor provocate de fumat. Tinerii sunt incurajati sa fumeze prima tigara de catre reclamele si promotiile organizate de companiile producatoare de tigari, de prietenii lor, de preturile mici precum si de posibilitatea de a le procura foarte usor, unii comercianti ignorind reglementarile in vigoare.
 5. Nicotina provoaca dependenta - de fapt riscul de a deveni dependent este de unul la trei sau unul la doi in timp ce riscul de deveni dependent de cocaina administrata intravenos este de unu la patru! Mai mult de 80% dintre tinerii care fmeaza un pachet sau mai mult pe zi recunosc nevoia sau dependenta lor de tigari.
 6. 42% dintre cei care fumeaza pana la trei tigari pe zi vor deveni fumatori regulati.
 7. 70% dintre adolescenti declara ca daca ar putea sa aleaga inca o data ar alege sa nu fumeze.
 8. In SUA, 1 din 5 oameni moare din cauza fumatului.
 9. Mai mult de 400.000 de oameni mor anual din cauza bolilor provocate de fumat adica mai mult decat cele provocate de alcool, heroina, crime, sinucideri, accidente de masina si SIDA la un loc.
 10. Tinerii nu inteleg sau subestimeaza dependenta produsa de nicotina. Dintre cei care credeau ca peste cinci ani vor renunta la fumat 73% inca mai fumau dupa sase ani!
 11. Cel putin 4,5 milioane de copii avand varste intre 12-17 ani fumeaza!

Mai mult de jumatate dintre fumatori incep sa fumeze inainte de 14 ani iar 90% incep pana la implinirea varstei de 19 ani. Tutunul si fumul de tigara fac hainele si parul sa miroasa urat. Mirosul gurii este inrautatit si facut si mai dezagreabil prin folosirea tutunului.

Interventia chirurgicala pentru cancerul gurii va poate deforma pe viata infatisarea. Evita ziarele si revistele care fac reclama la diferite marci de tigari. Prietenii adevarati nu te vor indemna sa fumezi. De asemenea, nu folosi nici un produs promotional al companiilor producatoare de tigari: pungi, brelocuri, tricouri, bandane etc.

Fa-ti prieteni, dezvoltati aptitudinile sportive, fii independent - nu dependent, ajuta-i pe altii!

Niciun comentariu: